‘Sterven is verhuizen van de buitenwereld naar het hart van al die mensen die van je houden’ – Manu Keirse

Uitvaart

Afscheid van jou en jouw leven. Terugkijken op jouw leven en jouw verhalen. En de mooie, grappige, liefdevolle, verdrietige, ontroerende momenten die jouw leven kleur hebben gegeven. Hoe kijk jij naar je naderend afscheid van het leven? Hoe wil en kan jij je leven afronden?

Je neemt afscheid. Wie is diegene geweest en hoe stond diegene in het leven? Welk lief en welk leed is er gedeeld? Welke herinnering komt direct bovendrijven?

Met geliefden en dierbaren wordt er teruggekeken op een leven dat voorbij is. Een terugblik vol mooie grappige, liefdevolle, verdrietige en ontroerende momenten die gedeeld mogen worden. En waarin ieder persoonlijke herinneringen heeft.

Luistertuin verzorgt met liefde een uitvaart waarbij de overledene en nabestaanden voorop staan. Het afscheid behoort de nabestaanden toe.

Bel ons gerust als je persoonlijke, verfrissende en liefdevolle uitvaartbegeleiding zoekt. We werken met compassie, vertrouwen en luisterend oor. En denken graag met jouw wensen en ideeën mee. Je kunt ons bereiken via 06 – 4285 6776.

Wat te doen bij overlijden

Wanneer iemand overlijdt mag je tijd nemen. Om even bij iemand te zitten. Er te zijn. Je kunt naasten bellen die belangrijk voor je zijn. Er is geen haast.
Na deze momenten komen de regelzaken. Als eerste moet de dienstdoende huisarts het overlijden vaststellen. Wanneer iemand thuis is overleden, kan je de huisarts bellen. Buiten diensttijden bel je de huisartsenpost. Als iemand in het ziekenhuis of verzorgingstehuis is overleden, zal de behandelend arts het overlijden vaststellen.

Vervolgens kun je ons bellen en een afspraak maken. Ongeacht waar je verzekerd bent kunnen wij de uitvaart voor je verzorgen. Wij stemmen met jou af wat je prettig vindt. Wil je direct samen de laatste verzorging doen? Mooie, passende kleding voor de overledene uitzoeken? Of vind je het juist prettig, wanneer het de nacht betreft, dat we de volgende ochtend naar je toe komen? Zo wordt vanzelf duidelijk wanneer we langskomen voor het in alle rust bespreken van jouw wensen rondom de verdere regelzaken.

Wensen

Welke wens, behoefte, verlangen heb je ten aanzien van het afscheid? Wij ondersteunen in het geheel van afscheid nemen. Dat betreft zowel het luisteren naar jouw verhaal, als het meedenken in wensen en praktische regelzaken. Heb je een afscheidslocatie in gedachten? Welke kist is passend? Hoe mag de invulling van de uitvaart eruit gaan zien wat betreft muziek, herinneringen ophalen, catering, begraafplaats?

Onze begeleiding

Tijdens het eerste bezoek komen we altijd samen. Als zussen hechten we waarde aan uitstraling van vertrouwen, betrokkenheid en warmte. We luisteren naar jouw wensen omtrent het afscheid en zijn daarin, waar nodig helpend. We hebben in de dagen tot de uitvaart dagelijks contact. En we zijn 24 uur per dag bereikbaar voor je. Wanneer je het prettig vindt kunnen we dagelijks langskomen bij de overledene.

We spreken tevens over de kosten. Zodat helder voor jou is wat onze kosten zijn, wat je hiervoor mag verwachten en welke kosten een uitvaart verder met zich meebrengt.

Op de dag van de uitvaart zijn we aanwezig om het afscheid te begeleiden en dragen we er zorg voor dat alles naar wens verloopt.

In de fase na de uitvaart nemen we contact op en komen we graag nog een keer langs. We hechten sterk waarde aan goede nazorg en luisteren ook hierin wat de wensen zijn. Goed afscheid nemen is van wezenlijk belang voor het rouwproces.

Wij hebben jarenlange ervaring in het werken met kinderen. We bieden dan ook speciale aandacht om hen bij de uitvaart te betrekken en voor het rouwproces van kinderen.

Kosten

Een uitvaart kost in Nederland gemiddeld tussen de 5.000 en 10.000 Euro. Er zijn verschillende bedragen waar je rekening mee moet houden. De kosten betreffen onze begeleiding en de kosten van derden, zoals vervoer, kist, locatie, begrafenis en/of catering. De keuzes die je maakt, bepalen uiteindelijk de totale prijs. Wij informeren je altijd tijdig, via een begroting, wat alle kosten zijn.

Luistertuin hanteert voor de begeleiding een basistarief van 2.299 Euro. Hiervoor mag je het volgende verwachten:

  • Altijd 24 uur per dag bereikbaar
  • Persoonlijke begeleiding van het gehele traject van de uitvaart (van begin tot einde)
  • Samen vormgeven, organiseren en regelen van de uitvaart
  • Wettelijke formaliteiten benoemen en indien gewenst regelen
  • Nazorg (minimaal twee contactmomenten in de periode na de uitvaart)

Wij kunnen ook de laatste verzorging doen, indien dit gewenst is. Dit kan het begeleiden van naasten zijn die de laatste verzorging van hun dierbare graag zelf willen doen, maar als jullie liever hebben dat wij dit doen, kan dat vanzelfsprekend ook. Soms kan de laatste verzorging uitbesteed worden, bijvoorbeeld wanneer er medische handelingen verricht moeten worden.

Willen jullie dat wij meer betekenen, dan kan dat uiteraard ook in overleg en zijn we helder over een meerprijs.

Bij meerdere voorgesprekken, begeleiding bij leven over een langere periode, of juist extra ondersteuning van een individu/gezin in de nazorg, kijken we wat nodig is en wat daarvan de financiële gevolgen kunnen zijn. Hierover communiceren wij altijd transparant, zodat er geen verassingen achteraf zijn. Belangrijk is dat we zo werk op maat kunnen leveren.

Verzekering

Veel mensen hebben een uitvaartverzekering. Je bent altijd vrij om zelf een uitvaartonderneming te kiezen waar jij je prettig bij voelt, ongeacht bij wie je verzekerd bent. Wanneer er sprake is van een naturaverzekering dan heb je dikwijls recht op bepaalde diensten/producten van de verzekeraar. Wanneer je ervoor kiest om de uitvaart door ons te laten verzorgen, zal de verzekeraar een bedrag uitkeren ter waarde van de anders geboden diensten/producten.
Wanneer je een kapitaalverzekering hebt, dan keert de verzekeraar het verzekerde bedrag uit aan de nabestaanden of de uitvaartonderneming. Je kunt dit vrij en naar wens besteden. Wij kunnen er zorg voor dragen dat dit goed geregeld wordt.

Zelf doen

Een uitvaart mag je uiteraard ook zelf regelen. Het kan passend zijn en voelen om zoveel mogelijk zelf te doen, te regelen en het afscheid vorm te geven. Mocht je willen dat wij meedenken en meekijken voor de details of juist de helikopterview bewaken, dan kan dat natuurlijk ook.

Onze wijze van werken past goed bij ‘zelf doen’. We geloven in persoonlijk afscheid wat je zoveel mogelijk zelf in mag en kan vullen. Soms zijn er dan toch zaken die lastig zijn of die je niet wilt regelen. Dat kun je aan ons vragen. Mocht je veel zelf willen doen dan passen we ons tarief daarop aan. Wil je dat wij meer betekenen, dan kan dat uiteraard in overleg en zijn we helder over een meerprijs.

wie ik ben zonder. Over rouw die rauw is. Rauwe aardappel in de vorm van hart. Liefde die kwijt is.

a

a

‘Mijn zoontje Tommie is zes jaar oud als zijn opa overlijdt. In de jaren na het overlijden logeert hij af en toe bij oma. Samen bezoeken ze het graf van opa. Tommie vraagt hier zelf om. Hij zoekt dan een mooie steen uit en legt deze op het graf van opa’ – Wendy

Kinderen

Ook kinderen krijgen te maken met verlies. Het komt vaak voor dat kinderen op de basisschoolleeftijd verlies meemaken door bijvoorbeeld het overlijden van een opa of een oma. Kinderen betrekken bij afscheid is belangrijk. En dat mag op een manier die bij het kind past, bij de leeftijd en recht doet aan de gevoelens van het kind.

Dood hoort bij het leven. We gaan allemaal dood. En dood is voor altijd. Het is belangrijk dat kinderen beseffen dat afscheid bij overlijden voor altijd is. In de week tussen overlijden en uitvaart gebeurt er ineens heel veel. Er wordt veel gepraat. Er komen vreemde mensen over de vloer. Er worden beslissingen genomen. Er wordt kleding uitgezocht. Overal zie, hoor en voel je emoties. Kinderen mogen hier onderdeel van zijn. Ook zij horen bij dit proces en ook zij beleven het afscheid.

Kinderen mogen gezien en gehoord worden in hun verlies. Ouders, vrienden, buren, familieleden, de juf en de meester kunnen een positieve rol spelen in de ervaring van verlies. Een goed afscheid is van belang voor de start van een rouwproces. Dat geldt ook voor kinderen.

Door onze jarenlange ervaring in het werken met kinderen, bieden we speciale ondersteuning om kinderen te betrekken met de uitvaart en in het rouwproces van kinderen.

Wanneer kinderen onderdeel zijn van het afscheid zullen wij hier altijd naar vragen. Wij zullen vragen wat jullie wensen hierin zijn. We kunnen de kinderen meenemen in gesprekken, hen uitleggen wat er de komende dagen gaat gebeuren en waarom. Kinderen kunnen meedenken over het uitkiezen van de kleding van de overledene, maar ook wat ze zelf graag aan willen op de dag van de uitvaart. Soms willen kinderen kijken bij het aankleden van de overledene. Of juist iets maken en in de kist leggen. Het bezoeken van een overledene kan een kind helpen in het daadwerkelijk geloven dat iemand dood is.

In gesprek met het kind
Een kind in de rouw verdient aandacht. Een luisterend oor geeft het kind ruimte om verdriet en rouw te kunnen delen. Soms vindt een kind (en ouder) het moeilijk om te praten. Het maken van een kunstwerk voor de overledene kan vormgeven aan het verlies. Ook zijn er prachtige kinderboeken om voor te lezen over het onderwerp dood en rouw. Na de uitvaart kan het boek een mooi middel zijn om in contact te blijven over het verlies. Belangrijk is om te kijken wat de behoefte van het kind is en dat verschilt per individu. Net als bij volwassenen. Soms wil het kind praten. Soms trekt het zich terug of wil het kind iets tekenen. En soms wil het kind even niets. Alles is hierin goed. Waarbij het van belang blijft dat het kind begrijpt dat het afscheid definitief is. Hoe en op welke wijze de rouw plaats vindt is niet altijd voorspelbaar en heeft soms tijd nodig.

Luistervinkjes-4Kids
Ook voor kinderen tot 12 jaar bieden wij Denkgesprekken in de vorm van onze Luistervinkjes-4Kids. Dit zijn gesprekken van maximaal 30 minuten waarbij we spelenderwijs onderwerpen als afscheid, verlies en dood bespreken. In de gesprekken kijken we wat het kind bezighoudt en gaan we samen op onderzoek uit. Vanuit een nieuwsgierige en vragende houding gaan we samen met het kind op onderzoek. Dit doen we door vragen stellen, filosofische kaarten en creatieve opdrachten. Afhankelijk wat passend voor het kind is. En leert het kind zijn/haar gedachten verwoorden, vragen te stellen en zijn/haar denken te delen. Op deze manier maken we op luchtige wijze afscheid, verlies en dood meer helder en komt er ruimte in het denken en voelen.

Duurzaamheid

We streven ernaar dat binnen onze werkzaamheden het milieu en de natuur zo min mogelijk belast worden. We zijn ons bewust dat energiebronnen, voedsel en grondstoffen niet oneindig voor handen zijn. Binnen de uitvaart laten we mogelijkheden zien hoe je duurzaam kunt werken. We bieden opties, geven uitleg, denken mee, waarbij we keuzes van nabestaanden respecteren.

Duurzaamheid kan betrekking heb op:

  • Vervoer (denk bijvoorbeeld aan elektrische auto’s, verplaatsen per fiets of lopend)
  • Catering (biologische, lokale producten)
  • Bloemen (biologische, lokale teelt, bloemen passend bij het seizoen, na afloop boeketten verdelen onder de gasten, droogbloemen)
  • Materiaal kist (de keuze voor materialen is enorm; van minder natuurvriendelijk spaanplaat tot natuurlijke wilgentenen)
Samenwerkingen

We werken graag met mensen samen. Mensen met een verhaal. Mensen die prachtige dingen met hun handen maken. Mensen die met hart en ziel iets maken, creëren en bedenken. Kortom; mensen die met liefde hun vak uitvoeren en willen delen.

We gaan graag samenwerkingen aan met ambachtslieden, creatievelingen, kunstenaars en locale bedrijven. Een kleine greep uit onze omgeving: Simone Van den Eijnde van Wilde wortels (catering), Michele van Bubbles and Bloom (bloemen), Radboud Spruit (kistenmaker), Beerenberg (kistenmaker), Funeralassist (vervoer) en Jan Vogelzang van Unigra (kisten/uitvaartproducten).

Veel moois

We bieden je graag inspiratie, tips en kleine handvatten op het gebied van alles wat te maken kan hebben met dood, verlies, afscheid en rouw. Kijk daarvoor vooral op onze Blog pagina.